Doorgaan naar content
SproutCloud

Hoog tijd om deze Drakenklimop eens onder handen te nemen - Deel 1

Het is zo druk geweest de laatste tijd, dat mijn favoriete Drakenklimop wat aandacht geven er nogal bij ingeschoten is. Meer en meer gele bladeren schreeuwden om aandacht.

Gelukkig kan deze plant behoorlijk wat hebben als het gaat om uitdagende omstandigheden, zoals deze. Ze wachten rustig af tot je weer wat tijd voor ze hebt, vragend om je aandacht met hangende gele bladeren.. óf ze beginnen ongecontroleerd in het wilde te groeien..

Avatar of Sander

Geschreven door Sander

Gepubliceerd op 18 augustus 2023

Een Drakenklimop (ook wel Pothos genaamd) zal niet van de ene op de andere dag dood gaan. Zolang je ze niet té lang verwaarloost, zullen ze het wel overleven. Voor mij de ideale plant, aangezien ik soms zo druk ben met het bedrijf, m'n gezin en ook probeer hier en daar wat momenten voor m'n hobby's te vinden. Voordat je het weet is er weer een dag of een week voorbij gevlogen en weet je niet meer of je je planten water hebt gegeven.. of toch niet..? 🤔 Dat onderwerp zal vast nog vaker aan bod gaan komen..

Nadat we vorige week de Monstera onderhanden hebben genomen, was het nu tijd om eens even de schaar in de Drakenklimop te gaan zetten. Als je er eenmaal voor zit en je bent lekker bezig, dan duurt het ook nooit zolang als je eigenlijk had gedacht. En het is nog best ontspannend ook! Behalve wanneer je zoveel bladeren moet wegsnoeien, dat het ook wel een beetje pijn doet. Maar goed, we doen wat het beste is voor de plant en uiteindelijk zal 'ie er weer helemaal van opknappen.

Wanneer je je planten snoeit, vergeet dan niet je gereedschap (in dit geval je schaar) even goed schoon te maken en op te zoeken hoe de plant het beste gesnoeid kan worden. Voor een Drakenklimop is dat vrij eenvoudig, en wanneer je het eenmaal een keer gedaan hebt weet je wel wat de voorkeur van je plant is.

Terwijl ik de gele bladeren aan het snoeien was, heb ik ook wat oude, bruine bladeren verwijderd die zich hadden verstopt, helemaal onderin het donkere oerwoud. In het voorjaar groeide deze plant zo snel dat ik het amper kon bijhouden en de bladeren helemaal verstrikt waren geraakt met elkaar. Daardoor kregen de nieuwe, kleinere blaadjes niet voldoende zonlicht en hebben het dus niet gered.

Na een kwartiertje snoeien was de Pothos weer helemaal fris (als na een bezoek aan de kapper, waarbij je haar nog wat korter is dan je had verwacht, maar na een week is dat weer helemaal in orde). Met een flinke stapel gele en bruine bladeren ernaast. Het was de moeite helemaal waard!

Ondertussen had ik ook de kans om de aarde in de pot even goed te bekijken en toen besefte ik dat het onderhand ook tijd is om daar eens wat aandacht aan te besteden. Inmiddels staat de plant al weer zo'n twee jaar in deze pot, in deze grond, dus eigenlijk wil je niet veel langer wachten met wat onderhoud. Na zo'n flinke snoeibeurt was het voor vandaag wel even genoeg geweest, wat betreft stress voor de plant.

Het verversen van de aarde zal dus nog even moeten wachten, maar staat zeker op de lijst als een van de volgende projecten. Voor nu heb ik Drakenklimop nog maar even wat water gegeven met een klein scheutje Pokon, om wat aan te sterken, de komende week of twee.

Omdat gele bladeren ook kan betekenen dat de plant teveel (of te weinig) zonlicht heeft gehad, zal ik daar ook even extra goed op gaan letten. Ik vermoed dat 'ie te weinig zonlicht heeft gehad, omdat 'ie aan de noordkant van de woonkamer al niet direct in de felle zon staat. Daarnaast hadden we de afgelopen tijd het rolgordijn ook wat meer omlaag dan normaal gesproken.

Het helpt om de omstandigheden van je planten in de gaten te houden, zodat het makkelijker is om te begrijpen wat er gaande is wanneer ze het moeilijk hebben.

Vooral wanneer je advies krijgt als: 'misschien krijgt het te weinig, of teveel..', helpt het als je zelf een goede inschatting kan maken. Dat is een van de redenen waarom we onze Planten Kennisbank hebben opgezet: om meer te leren over onze planten, zoals Drakenklimop, en ze beter te begrijpen.

Dat was het voor nu, hopelijk tot snel bij een volgende update!

Geef wat liefde

Heeft dit artikel je aangesproken, verlaat ons dan niet zonder het ons even te laten weten via een simpele klik op de like knop!

Deel het inzicht

Gebruik de knop hieronder om een verkorte url te kopieëren, zodat je dit juweeltje kan delen met anderen. Dankjewel!