Doorgaan naar content
SproutCloud

Epipremnum aureum

| Araceae

Drakenklimop

Drakenklimop: De iconische kamerplant. Gemakkelijk te kweken, luchtzuiverende eigenschappen en diverse kleuren. Perfect voor zowel beginners als plantenliefhebbers.

Water behoefte:
Licht behoefte:
Moeilijkheid:
Groei snelheid:
  • Diervriendelijk:
  • Giftig:
  • Luchtzuiverend:
  • Bloeiend:

Over Drakenklimop in het algemeen

De Drakenklimop, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Epipremnum aureum, behoort tot de familie Araceae, waar ook andere populaire kamerplanten zoals de Lepelplant en Philodendron toe behoren. Drakenklimop noemt zijn thuis de Solomon Eilanden in de Zuidelijke Stille Oceaan, maar is wijdverspreid gekweekt en wordt nu in huizen en tuinen over de hele wereld gevonden.

In zijn natuurlijke habitat is Drakenklimop een klimplant die tot ongeveer 20 meter (!) lang kan groeien. Het heeft hartvormige bladeren die vaak bont zijn met gele of witte markeringen. De plant groeit luchtwortels waarmee hij zich kan vastklampen aan boomstammen en andere oppervlakken terwijl hij omhoog klimt.

Drakenklimop staat bekend om zijn vermogen om zich aan te passen aan veel verschillende groeiomstandigheden, wat het tot een populaire kamerplant heeft gemaakt.

Naast zijn aantrekkelijke bladeren is Drakenklimop ook bekent om zijn luchtzuiverende eigenschappen, omdat hij kan helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit de binnenlucht.

Waterbehoefte van Drakenklimop

Drakenklimop geeft de voorkeur aan gelijkmatig vochtige grond, maar het is belangrijk om overbewatering te vermijden, wat kan leiden tot wortelrot. Wacht tot de bovenste centimeter van de grond droog is voordat je water geeft en zorg ervoor dat de pot een goede drainage heeft. De frequentie van water geven hangt af van de specifieke omgeving en groeiomstandigheden. Over het algemeen moet Drakenklimop mogelijk om de 1-2 weken water krijgen, maar het is het beste om eerst het vochtgehalte van de grond te controleren.

Tijdens de wintermaanden of in koelere omgevingen heeft Drakenklomop meestal minder vaak water nodig. Daarentegen heeft het tijdens de zomermaanden of in warmere omgevingen mogelijk meer dorst.

Drakenklimop kan een breed scala aan luchtvochtigheid verdragen en is aanpasbaar aan de meeste binnenomgevingen. Als tropische plant wordt het blij van af en toe besproeien of plaatsing op een kiezelbakje om de luchtvochtigheid te verhogen.

Maak je geen zorgen als je af en toe vergeet deze plant water te geven, hij is sterk en kan best snel herstellen.

De ideale bodem

Drakenklimop is niet erg kieskeurig als het gaat om grond en kan in verschillende grondsoorten groeien. Het is echter belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken die rijk is aan organisch materiaal. Een grondmix voor tropische planten of kamerplanten is een goede keuze voor Drakenklimop Je kunt ook je eigen mix maken door gelijke delen potgrond, perliet en veenmos of kokosnootvezel te combineren.

Het is een goed idee om je Drakenklimop elke 1-2 jaar te verpotten, of wanneer je merkt dat de wortels de huidige container beginnen te overgroeien. Bij het verpotten, gebruik verse potgrond en een iets grotere container om de groeiende wortels te accommoderen. Zorg ervoor dat de pot groede drainage heeft. Verpotten doe je het beste in het voorjaar of de zomer, wanneer de wortels in hun groeifase zijn.

Al met al kan het gebruik van een goed doorlatende potgrond en een pot met goede drainagegaten ervoor zorgen dat je Drakenklimop de juiste bodemomstandigheden heeft voor een gezonde groei.

Lichtbehoefte en voorkeur

Drakenklimop kan een breed scala aan lichtomstandigheden verdragen, van weinig tot helder, indirect licht. Vermijd echter direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.

Met weinig licht zal de Drakenklimop nog steeds groeien, maar kan hij langere stelen krijgen en kleinere bladeren produceren. Aan de andere kant zal de plant in helder, indirect licht grotere bladeren en er levendiger uitzien.

Als je merkt dat je Drakenklimop niet goed groeit of de bladeren geel worden, kan dit een indicatie zijn dat hij niet genoeg licht krijgt of te veel direct zonlicht. In het tweede geval zie je meestal dat er bladeren verbrand zijn. Hou de hoeveelheid licht die je plant ontvangt in de gaten en vind indien nodig een betere plek voor je plant.

Heeft Drakenklimop bemesting nodig?

Drakenklimop heeft niet veel voeding nodig, maar kan wel baat hebben bij af en toe bemesting tijdens het groeiseizoen, meestal van lente tot vroeg in de herfst. Bemesting geeft de plant essentiële voedingsstoffen die hij mogelijk niet alleen uit de potgrond waar hij in groeit kan halen.

Je kunt een gebalanceerde, in water oplosbare meststof gebruiken met een NPK-verhouding van 10-10-10 of 20-20-20. Het is het beste om de meststof te verdunnen tot de helft van de aanbevolen sterkte en deze elke 4-6 weken tijdens het groeiseizoen toe te passen. Bekijk wel altijd eerst wat er op de verpakking van de voeding staat en volg de instructies zonodig.

Tijdens de wintermaanden of in koelere omgevingen kan Drakenklimop een rustperiode ingaan en heeft hij mogelijk geen bemesting nodig. Het is altijd een goed idee om het vochtgehalte van de grond en de groei van de plant te controleren voordat je meststof aanbrengt. Te veel bemesten kan leiden tot ophoping van zout in de grond, wat de wortels en bladeren van de plant kan beschadigen.

Regelmatig bemesten kan helpen ervoor te zorgen dat je Drakenklimop gedurende het groeiseizoen gezond en levendig blijft.

Hoe zit het met temperatuur en luchtvochtigheid?

Drakenklimop kan een veel verschillende temperaturen verdragen en past zich aan de meeste binnenomgevingen aan. Het geeft de voorkeur aan temperaturen tussen de 18-29°C (65-85°F), maar het kan ook temperaturen verdragen zo laag als 10°C (50°F) en zo hoog als 35°C (95°F). Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen of tocht, omdat dit stress en schade aan de bladeren kan veroorzaken.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat koelere temperaturen de groei van Drakenklimop kunnen vertragen, terwijl warmere temperaturen het groeitempo kunnen verhogen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur waarin je Drakenklimop groeit, niet te veel verandert. Op die manier blijft je plant gezond.

Humidity

Drakenklimop kunnen verschillende luchtvochtigheidsniveaus aan en kunnen in de meeste binnenruimtes goed groeien. Maar omdat ze gewend zijn aan het groeien in tropische gebieden, houden ze ervan als de lucht iets vochtiger is, zo rond de 50-70%. Je kunt ze wat extra vocht geven door ze af en toe met water te besproeien of een dienblad met kleine steentjes en water naast te plant te zetten. Het water zal verdampen en de lucht rondom de plant vochtiger maken. Een andere manier om je Drakenklimop zich prettig te laten voelen, is door hem in een kamer met een luchtbevochtiger te zetten.

Hoewel Drakenklimop kan overleven bij verschillende luchtvochtigheidsomstandigheden, kan het bieden van een iets vochtigere omgeving helpen om de bladeren gezond te houden en schade te voorkomen.

Wat kun je verwachten als het gaat om bloeien

Drakenklimop planten kunnen bloemen produceren, maar dit gebeurt zelden wanneer ze binnen als kamerplanten worden gekweekt. De bloemen van Drakenklimop zijn klein, groenachtig wit en niet bijzonder opvallend. Ze verschijnen meestal onder bepaalde omstandigheden, zoals wanneer de plant buiten wordt gekweekt in zijn natuurlijke habitat of wanneer hij een bepaalde leeftijd bereikt.

Als je de bloei wilt stimuleren, kun je proberen je Drakenklimop optimale groeiomstandigheden te bieden. Maar zelfs met de beste zorg is bloei niet gegarandeerd, en de belangrijkste focus bij het verzorgen van een Drakenklimop plant blijven de bladeren.

Hoe de Drakenklimop te snoeien

Het snoeien van Drakenklimop is een belangrijk onderdeel van de verzorging en kan helpen om de plant er weelderig en gezond uit te laten zien. Hier zijn enkele tips voor het snoeien van je Drakenklimop:

  • Snoei je Drakenklimop regelmatig: Regelmatig snoeien helpt voorkomen dat de plant te lang wordt, en stimuleert nieuwe groei. Het is het beste om in het voorjaar of vroege zomer te snoeien, wanneer de plant actief groeit.

  • Bepaal de te snoeien stukken: Zoek naar delen van de plant waar de bladeren dun zijn geworden of de stelen te lang zijn geworden. Je kunt ook het best gele of beschadigde bladeren snoeien.

  • Gebruik schone, scherpe scharen of snoeischaren: Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen. Je kunt je gereedschap steriliseren met alcohol of bleekmiddel voordat je het gebruikt.

  • Knip net boven een bladknoop: Bij het snoeien, knip net boven een bladknoop, dit is waar het blad aan de stengel zit. Dit stimuleert nieuwe groei en voorkomt dat de plant te dun wordt.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je Drakenklimop en kan helpen om de plant er vol en gezond uit te laten zien. Regelmatig snoeien kan ook nieuwe groei bevorderen.

Hoe de Drakenklimop te stekken

Drakenklimop is een gemakkelijke plant om te stekken, wat het een goede keuze maakt voor beginners die willen proberen planten te stekken. Er zijn twee methoden voor het stekken van Drakenklimop: watervermeerdering en grondvermeerdering. Hier is hoe je beide kunt doen:

Wortelen in water: Om Drakenklimop in water te laten wortelen, snijd je een stengel af van minstens 13 cm (4-6 inches) lang met meerdere bladeren en knopen. Verwijder de onderste bladeren. Plaats de stengel in een pot of vaas gevuld met water, zorg ervoor dat de onderkant van de stengel ondergedompeld is. Ververs het water om de paar dagen om het fris te houden. Na een paar weken zouden er wortels aan de onderkant van de stengel moeten groeien. Zodra de wortels ongeveer 6 cm (2-3 inches) lang zijn, kun je de stekken in de grond verplanten.

Wortelen in aarde: Om Drakenklimop in de grond te laten stekken, snijd je een stengel af van minstens 13 cm (4-6 inches) lang en met meerdere bladeren en knopen. Verwijder de onderste bladeren van elke stek. Optioneel: doop het afgesneden uiteinde van de stengel in bewortelingshormoonpoeder, dit zal helpen om sneller wortels te laten groeien. Plant de stengel in een pot gevuld met vochtige potgrond en zorg ervoor dat de onderkant van de stengel bedekt is. Houd de grond vochtig en zet de pot op een warme, heldere plek. Na een paar weken zouden er wortels aan de onderkant van de stengel moeten groeien.

Geef wat liefde

Heeft dit artikel je aangesproken, verlaat ons dan niet zonder het ons even te laten weten via een simpele klik op de like knop!

Deel het inzicht

Gebruik de knop hieronder om een verkorte url te kopieëren, zodat je dit juweeltje kan delen met anderen. Dankjewel!