Een paar jaar geleden was één van de dingen op mijn bucketlist: veel planten hebben. Het was pas op de dag dat onze buurvrouw me er minstens vijf gaf om voor te zorgen dat ik me realiseerde hoeveel moeite en zorg het kost om ze allemaal in leven te houden. Nu ben ik geen expert als het gaat om plantenverzorging, maar ik kan wel zeggen dat ik sinds die dag wat ervaring heb opgedaan. Met trots kan ik zeggen dat ze allemaal nog in leven zijn! Sommige hadden het moeilijk zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, maar kwamen uiteindelijk weer tot leven. Anderen begonnen vrij snel te floreren zodra ik ze de liefde gaf die ze verdienden.
Eén plant springt er voor mij nu echt uit, en dat is de graslelie!
Geschreven door Elise
Gepubliceerd op 29 juli 2023
Pas na een paar maanden begon ik echt de stressvrije verzorging van mijn graslelie te waarderen. Terwijl andere planten soms behoorlijk dramatisch waren, was mijn graslelie altijd gemakkelijk in de omgang en niet veeleisend. Het voegde moeiteloos een vleugje groen geluk toe aan mijn ruimte. Het maakte niet uit hoe weinig aandacht ik eraan besteedde, hij gaf niet op en werd mijn favoriete keuze voor een probleemloze beginnersplant.
Graslelie feitjes:
Graslelies zijn vaste planten en hebben lange, vaak slanke bladeren die vanuit één punt groeien.
Ze staan bekend om hun veerkracht en aanpassingsvermogen, zelfs als ze groeien in een omgeving met weinig zonlicht.
Ze kunnen bloeien in de zomer en lente wanneer ze buiten groeien, maar kunnen ook op elk ander moment van het jaar binnen bloeien.
Ze groeien meestal tot ongeveer 60 cm, maar kunnen nog verder uitgroeien als ze in een hangende pot staan.
Er zijn meer dan 200 (!) soorten graslelies.
Ze produceren kleine babyplantjes (uitlopers) die groeien aan het einde van lange, boogvormige stelen. Deze babyplantjes kunnen gemakkelijk worden gestekt door ze in water of grond te plaatsen.
Terwijl ik druk bezig was met het maken van foto's van mijn prachtige sierasperge en drama queen Calathea orbifolia, groeide mijn graslelie in de schaduw. Letterlijk. Hij stond in de donkerste hoek van mijn kamer, maar hij was gelukkig. Hij was vrij klein en niet erg indrukwekkend (vergeleken met de eerder genoemde planten), dus besteedde ik er niet veel aandacht aan. Het had wat beschadigde puntjes en dode bladeren, dus begon ik wat te snoeien.
Na een paar weken reorganiseerde ik mijn slaapkamer en plaatste ik mijn graslelie op mijn dressoir, waar hij voldoende gefilterd licht opnam van mijn raam op het zuiden. Sindsdien is hij gegroeid tot een opvallend pronkstuk.
Soms zet ik hem op verschillende plaatsen in huis, omdat hij overal een vleugje groen toevoegt. Hij heeft in de badkamer gestaan, op de eettafel, op de vensterbank (niet in direct zonlicht, anders zal hij verbranden) en zelfs buiten! Soms vergeet ik hem zelfs water te geven. Normaal gesproken geef ik hem één keer per week water, maar hij heeft het langer zonder overleefd. Hij heeft nog geen babyplantjes geproduceerd, maar zodra dat gebeurt, zal ik ze zeker vermeerderen en meer graslelies kweken!
Het heeft even geduurd voordat ik mijn graslelie volledig waardeerde, maar nu ik dat wel doe, ga ik nooit meer terug. Graslelie for the win!
Heeft dit artikel je aangesproken, verlaat ons dan niet zonder het ons even te laten weten via een simpele klik op de like knop!
Gebruik de knop hieronder om een verkorte url te kopieëren, zodat je dit juweeltje kan delen met anderen. Dankjewel!